Şoferi, faceţi schimbul de ulei de motor la timp

246
Şoferi, faceţi schimbul de ulei de motor la timp

A fi şofer nu înseamnă doar a conduce maşina din punctul A în punctul B. Şoferul este persoana responsabilă de a face toate demersurile pentru a avea asigurarea RCA valabilă, inspecţia tehnică ITP, reviziile tehnice şi schimburile de ulei şi filtrele.

Schimbarea uleiului de motor al vehiculului tău este probabil cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a prelungi durata de viață a motorului. Schimbarea uleiului înseamnă îndepărtarea uleiului folosit și înlocuirea acestuia cu ulei nou.

Scopul principal al uleiului de motor este de a reduce frecarea și de a lubrifia piesele metalice în mișcare din interiorul unui motor. Fără această reducere a frecării, motorul tău s-ar opri brusc și violent în câteva secunde după pornire. Scopul secundar al uleiului de motor este de a asigura o oarecare răcire a motorului, deși acest efect de răcire este foarte limitat. De aceea, motorul are un sistem complet separat pentru răcire. Acest sistem utilizează de obicei aer sau apă ca agent de răcire.

Ca urmare a trecerii prin motor, uleiul se murdărește prin introducerea de contaminanți. Acești contaminanți sunt literalmente reprezentați de murdărie, praf, bucăți de metal, lichid de răcire a motorului și chiar picături de apă. Uleiul murdar conține, de asemenea, nămol, care este o combinație de murdărie solidă pe bază de carbon și uleiul însuși care se descompune în timpul oxidării (prezența oxigenului la temperaturi ridicate). Așa că poți vedea cât de dăunător poate fi acest lucru pentru sănătatea motorului, din această cauză fiind necesară schimbarea uleiului respectiv.

Soferi faceti schimbul de ulei de motor la timp 2

Cât de des ar trebui să efectuezi un schimb de ulei?

În termeni generali, uleiul ar trebui schimbatîn fiecare an sau la 10000-15000 km parcurși. Unele uleiuri se schimbă anual, altele la 2 ani. Este foarte bine de ştiut aceste informaţii pentru a nu depăşi termenul de valabilitate al uleiurilor.

Un ulei potrivit pentru motoarele pe benzină și Diesel care îndeplinește cel mai înalt nivel de performanță este 5W-40. Acesta asigură o fluiditate excelentă la temperaturi scăzute și garantează pornirea ușoară la rece ajutând reducerea uzurii motorului. Uleiul conferă durabilitate motorului chiar și în condiții severe.

De unde achiziționezi uleiul de motor?

Poți cumpăra ulei de motor direct de la distribuitor, din magazinele de piese auto sau dintr-un magazin online.

Distribuitorul comercializează atât ulei de motor pentru autoturisme și utilitare cât și ulei de moor pentru autocamioane truck și bus, de obicei în cantităţi mai mari. De la un distribuitor putem achiziţiona uleiuri pentru transmisie manuală și automată, fluide speciale, uleiuri agro, uleiuri hidraulice, uleiuri industriale, uleiuri pentru industria alimentară, uleiuri marine și uleiuri în 2 timpi pentru scootere.

Într-un magazin de piese auto poţi primi şi consultanţă de la vânzător privind marca de ulei şi tipul potrivit pentru autoturismul tău, eviţi plata taxelor de curierat şi primeşti mai rapid uleiul, din cele de pe stoc.

Dintr-un magazin online poţi alege dintr-o ofertă mult mai diversificată decât orice magazin fizic, însă vei fi nevoit să aştepţi livrarea 24-48 de ore şi să achiţi taxele de curierat. Desigur, dacă găseşti o ofertă de preţ bună poţi ieşi chiar mai ieftin.